Ceza Hukukunda Kast ve Taksir

20.12.2022
1.167

TCK 21/22

Doğrudan kast; BİLME VE İSTEME

Doğrudan kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.

  • Bir kimseye bilerek ve isteyerek öldürme kastıyla ateş edip öldüren kişi doğrudan kast ile öldürme suçu işlemiş olur.
  • Bir kimseye yaralama kastıyla bilerek ve isteyerek taş atıp yaralanmasına neden olan kişi kasten yaralama suçu işlemiş olur.

Olası kast; ÖNGÖRME VE KABULLENME

Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde oluşur. Kişi, neticeyi öngörür ve öngörmesine rağmen neticeyi göze alarak ‘olursa olsun’ düşüncesiyle hareket eder. Ancak doğrudan kasttan farklı olarak olası kastta “isteme” unsuru eksiktir.

  • Fail, öldürmek istediği kişiye ateş ederken yakınındaki insanlara da kurşunun isabet edebileceğini öngörmesine rağmen, ateş etmeye devam ederek başka bir kişinin ölümüne sebep olursa, gerçekleşen bu olası kast ile öldürme neticesinden sorumludur.

Bilinçsiz/Basit taksir; ÖNGÖRMEME ama DİKKAT VE ÖZEN SORUMLULUĞUNA AYKIRI DAVRANIŞ

Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek/tahmin edilmeyerek gerçekleştirilmesidir.

  • Bir doktor üzerine düşen dikkat ve özen sorumluluğuna aykırı davranarak kişiye yanlış iğneyi yaparsa ve kişi bu iğne sebebiyle rahatsızlanırsa doktor basit taksirle yaralama suçu işlemiş olur.

Bilinçli taksir; ÖNGÖRME ama İSTEMEME

Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; Fail , neticeyi öngördüğü halde objektif dikkat ve özen yükümlülüğünün ihlali ile bu neticenin gerçekleşmeyeceğine güvenir ve bu güvenle hareketine devam eder. Failin, söz konusu güveninin dayanağı talih, bilgi, kabiliyet, tecrübe vs. gibi çeşitli etkenlerden ileri gelebilir.

  • Kişi , kendi tecrübelerine güvenip üzerine düşen dikkat ve özen sorumluluğuna aykırı hareket eder ve kırmızı ışıkta geçer. O sırada trafik kurallarına uyan başka bir araca çarpıp araçtakilerin ölümüne sebep olursa bu durumda kişi bilinçli taksirle öldürmeden sorumlu tutulur.

Bilinçli taksir, failin öngördüğü neticenin gerçekleşmeyeceğini düşünerek eylemini icra etmesi, olası kast ise, neticeyi öngören failin bunu göze alarak, kabullenerek hareketine devam etmesidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Zeynep Boncuk Akkaya
Zeynep Boncuk Akkaya
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?