İcra Hukuku ; Borç vermeyen borçlu kişinin borcunun, devlet zoruyla taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına el konularak karşılanmasını konu alan hukuk dalına icra hukuku adı verilir. Çok geniş bir kapsama alanına sahip olan bu hukuk dalı, borç durumlarında alacaklı bireyin ya da kurumun daha fazla mağdur olmamasını sağlar. Aralarında anlaşma olmadığı zaman devreye giren bu hukuk dalı, borç durumlarına devletin verdiği yetki ile müdahale eder.

İcra Hukuku Kaça Ayrılır?

İcra hukuku ikiye ayrılır:

  • İlamlı
  • İlamsız

Bunlar icra hukuku çeşitleri olarak kabul edilir.

İcra Hukuku Kapsamında Neler İcra Edilemez?

Manevi tazminat alacağı, oturma hakkı, , anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, önalım hakkı, aile yurdu veya konutu haczedilemez. İcra hukukuna göre bu haklara kesinlikle dokunulmaz.

İcra Avukatı Hangi Davalara Bakar?

İcra avukatı, borçlu kişinin borcunu vermemesi halinde alacaklı kişinin talebiyle İcra ve İflas Müdürlükleri vasıtası ile borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarını belirler. İcra ve İflas Kanunu gereğince borcun tahsil edilmesini sağlamak için çaba gösterir.

İcra Hukuku Neden Önemlidir?

Bazı borçlu kişiler isteyerek ya da istemeyerek alacaklı kişilere borçlarını vermezler. Bu durumda borçlunun alacağını elde edebilmesi için devlet duruma el koyar. İcra hukuku çerçevesinde borcun tahsil edilmesi sağlanır. Bu tahsil süreci İcra ve İflas Kanununa uygun şekilde yürütülür.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Zeynep Boncuk Akkaya
Zeynep Boncuk Akkaya
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?