17.12.2022
1.256

Ceza Hukuku

Ceza ve suç kavramlarının incelenmesini sağlayan ve kamu hukukunun bir bölümü olan ceza hukuku, kanunda önemli bir yere sahiptir. Özel ve genel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır. Ceza hukukunun doğrudan kaynaklarını, anayasa, kanun ve uluslararası antlaşmalar olarak belirtmek mümkündür. Bu hukuk dalının amacı ise ıslah edici bir etki yaratmak, toplumsal ve sosyal barışı sağlamak, suç işlenmesine mani olmak, kişi ve hak özgürlüklerini, kamu düzenini ve güvenliğini iyi bir şekilde korumaktır. Ceza hukuku avukatları, savcılar ve hakimler ile önemli bir üçlü meydana getirirler.

Ceza hukuku, suç ortaya çıkaran bir haksızlığın olduğundan söz edilebilmesi ve dolayısı ile de bir kişi hakkında işlemiş olduğu bu haksızlıktan dolayı ceza hukuku yaptırımı uygulanabilmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığı ile ilgilenen hukuk dalıdır.

Ceza Hukukunun Temel İlkeleri Nelerdir?

Ceza hukukunun en önemli iki temel ilkesi şudur:

  • Suçta ve cezada kanunilik
  • Suçta ve cezada kusur

Ceza hukuku bu iki temel ilke çerçevesinde gelişme gösterir.

Ceza Hukuku Hangi Davalara Bakar?

Sulh, asli ceza ve ağır ceza mahkemelerinde görülen davaların tümüne avukat olarak ceza hukuku avukatları bakmaktadır. Bu davalarda da genellikle adam öldürme, hırsızlık, dolandırıcılık, çete kurma, kavga ve tehdit gibi hukuksal durumlar şeklinde karşımıza çıkar.

Ceza Hukuku Teorileri Nelerdir?

Cezanın uygulanmasını başlı başına amaç olarak gören teorilere mutlak teoriler denir. Bu teorilerin uygulanma amacı gelecek için değildir. Toplum düzeni bozulduğu için uygulama yapılır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Zeynep Boncuk Akkaya
Zeynep Boncuk Akkaya
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?